De spaanplaatschroef, ook wel universele schroef genoemd, is de veruit meest gebruikte schroef. Deze schroef wordt voor alle soorten hout gebruikt. Maar de spaanplaatschroef is ook geschikt voor plaatmateriaal, zoals eeen spaanplaat en een houtvezelplaat. De spaanplaatschroef heeft een extra diepe punt, diep schroefdraar en een dunne schacht. Deze kenmerken zorgen ervoor dat de schroef heel makkelijk en snel in het hout of in de plaat draait.
Vorm kop spaanplaatschroeven
Er zijn verschillende soorten koppen voor spaanplaatschroeven. De vorm van de kop is belangrijk voor de afwerking.
- Platkop
- Cilinderkop
- Lenskop
Platkop spaanplaatschroef
De platkop spaanplaatschroef (pk), ook wel verzonken kop genoemd, is de meest voorkomende kopvorm in houtschroeven. De platkop schroef heeft een een platte bovenkant en loopt onder de kop taps toe. Hierdoor verzinkt de platkopschroef mooi in een zachtere houtsoort, zoals vuren of in plaatmateriaal. Dit zorgt er ook voor dat de schroef niet uitsteekt en het geheel een mooiere afwerking geeft. De platkop schroeven zijn geschikt voor een hout-op-hout verbinding en de meeste platkopschroeven kunnen ook verzinken in hardhout.
Cilinderkop spaanplaatschroef
De cilinderkop spaanplaatschroef (ck) heeft een bolle vorm aan de bovenzijde van de schroef. Aan de onderzijde loopt het recht onder de kop naar het schroefdraad. Daardoor kan deze schroef dus niet worden verzonken in het hout of in het plaatmateriaal, maar blijft de kop er bovenop liggen als de schroef is vastgedraaid. De cilinderkop wordt vaak gekozen bij een "metaal op hout" verbinding. Ook metaalschroeven hebben vaak een cilinderkop.
Lenskop spaanplaatschroef
Een lenskop spaanplaatschroef heeft aan de bovenzijde een licht gebolde kop, waardoor de afwerking sierlijk is. Aan de onderzijde van de kop loopt de lenskopschroef enigzins taps toe. Hierdoor wordt de schroef mooi verzonken in het hout. Schroeven met lenskop zorgen voor een fraaie afwerking. Daarom worden deze veel gebruikt als afwerking in RVS beugels, plinten, afwerklatten of deurbeslag.
Type kop spaanplaatschroef
Naast de vorm van de schroef maakt u een keuze in het type kop van de spaanplaatschroef. Het type van de kop bepaalt met welk gereedschap u de schroef in het hout draait. Bij Haxo hebben we verschillende typen koppen spaanplaatschroeven in ons assortiment:
- Kruiskop (Philips PH)
- Posidrive (PZ)
- Gleufkop
- Inbus
- Torx
Kruiskop spaanplaatschroef (Philips)
Een kruiskop schroef (Philips) heeft een uitsparing in de vorm van een kruis en is ‘zelfcentrerend’. Dat wil zeggen dat de schroevendraaier vanzelf vast blijft zitten. Omdat de inkeping niet erg diep is, kan de schroevendraaier er echter nog steeds uitschieten als je kracht zet. Deze schroef is met een schroevendraaier makkelijk in te draaien.
Posidrive spaanplaatschroef
De posidrive spaanplaatschroef is eigenlijk een verbeterde versie van de Philips kruiskopschroef. De Posidrive schroef is dieper in het midden van de schroef. Daarnaast heeft deze schroef 4 extra gleufjes in de vorm van een ster in de schroefkop. Hierdoor heb je een veel betere grip dan met de traditionele kruiskop schroef. Hierdoor kan je beter kracht zetten en blijft de schroef ook in horizontale positie op de schroevendraaier of het bitje zitten. Met name met een accuboormachine merkt u dat de Posidrive schroef makkelijker erin draait. In Europa is de Pozidrive tegenwoordig de meest voorkomende schroefkop.
Aan welke kruiskop je ook de voorkeur geeft, zorg dat je een passend bitje of een passende schroevendraaier hebt. Het werkt niet prettig en goed om een Philips kruiskop schroef erin te draaien met een Posidrive bitje of andersom. Dan beschadigt zowel het bitje als de schroef en krijg je problemen.
Als je een de schroef met een schroefboormachine in het hout of plaatmateriaal wilt draaien, adviseren wij om langzaam te beginnen en de snelheid te verhogen als de schroef grip heeft. Zo voorkom je dat de schroef wegschiet of de boorkop beschadigt.
Zaagsnede spaanplaatschroef
De zaagsnede spaanplaatschroef wordt ook wel sleufkop-, gleuf- of platkopschroef genoemd. De gleufkop schroef is de meest eenvoudige type kop voor een schroef. Met een sleufkop heb je minder grip dan bij andere schroeven. Om zoveel mogelijk grip te hebben is het noodzakelijk om het juiste bitje te hebben. Let hierbij op de dikte van het bitje. Als het bitje precies in de schroefkop past heb je de minste kans om eruit te schieten met je schroevendraaier met platte kop of schroefmachine.
Inbus schroef
Een inbus schroef is een schroef die met een inbussleutel kan worden aangedraaid. De inbus schroef wordt ook wel een binnenzeskantschroef of een binnenzeskantbout genoemd. Een inbusschroef wordt vaak bij deurbeslag en kranen gebruikt.
Torx spaanplaatschroef
De Torx spaanplaatschroef is een type schroef met een aandrijving in de vorm van een zeskantige ster. De Torx schroef is een alternatief voor de kruiskop schroef (Philips en Posidrive). De Torx schroeven zijn tegenwoordig het meest populair.
Het voordeel van torx schroeven is dat deze gemakkelijker de kracht overbrengen op de schroef. Dit komt door de zespunten die grijpen in de schroef en hierdoor meer grip heeft dan andere bit soorten. Een ander voordeel is cilindrische vorm in tegenstelling tot pozidrive of philips die een taps toelopende vorm hebben. En taps toelopend bit zal door de druk die je er op uit oefent zichzelf uit de schroef willen drukken en kan hierdoor over de kop slippen. Omdat de punt van een torx bit cilindrisch is, is dit bij torx schroeven niet het geval.