Nederland

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, adviseren wij u om verder te shoppen op onze Nederlandse webwinkel.

Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Open tot 17.30 uur
account
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering
icon Supersnelle levering
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Supersnelle levering
icon Ruim 3000m2 aan magazijn

Drainagebuis

Met een drainagebuis, ook wel poreuze buis genoemd, heeft u een slimme en betaalbare oplossing om wateroverlast tegen te gaan! De werking van een drainagesysteem is vrij eenvoudig: u graaft een aantal sleuven op de plekken waar u de afwatering wilt plaatsen. In de sleuf plaatst u vervolgens de drainagebuis. Deze is voorzien van kleine gaatjes, vangt het overtollige water op en voert het af naar een sloot, put of andere plek voor wateropslag. Een drainagebuis wordt vanwege de grote effectiviteit veel gebruikt in tuinen, weides, kassen en bij sportvelden.

Zo werkt een drainagebuis

Een drainagebuis vangt water op en voert dit af. In de meeste gevallen zitten er kleine perforaties in de buis waardoor het water naar binnen sijpelt. Afhankelijk van de situatie zit er ook een omhulling om de buis die ervoor zorgt dat er niet te veel rommel in de buis terechtkomt. Dankzij een goede drainagebuis werking hoeft u niet meer bang te zijn voor een overstroming in de tuin, kas of op het land.

Bij oppervlaktedrainage wordt overtollig regenwater via de grond naar een afvoerbuis geleid, vanwaar het vervolgens naar een waterput, sloot, kanaal of speciale drainageput wordt vervoerd. Op die manier heeft u een slimme manier om wateroverlast tegen te gaan die u overigens ook nog eens zelf makkelijk installeert. Heeft u vragen over de drainagebuis werking? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Verschillende soorten drainagebuizen

Bij WitWay vindt u verschillende soorten drainagebuizen. Er zit verschil in de maten en uitvoering. Zo worden er diverse grondstoffen gebruikt voor de productie. Denk bijvoorbeeld aan kokos, dit is een natuurlijk product. Maar er zijn ook buizen gemaakt van een volledig gerecycled materiaal, zoals tapijtvezels en kunstgras. Dit is goed bestand tegen slijtage en scheuren.

Welke drainagebuis het beste past bij uw terrein is afhankelijk van de grondsoort. Zo is een buis met kokos omhulling zeer geschikt voor zand- en veengrond. De drainage met omhulling van polypropyleen vezels (PP700) kunt u gebruiken voor alle grondsoorten. Dit geldt ook voor de PP450, met uitzondering van grond met veel ijzer (roest). Welke u ook nodig heeft, onze drainagebuis soorten zijn in ieder geval van de beste kwaliteit en altijd scherp geprijsd!

 Soort drainagebuis 

 Toepassing 

 Kaal blind

Flexibele regenpijp of als een verlengstuk wanneer drainage onder een pad doorgaat

 Kaal geperforeerd Zware kleigrond en rondom bomen en planten
 Drainage kokos Alleen voor veen- en zandgrond
 Drainage PP450 Exclusief voor grond met veel roest (ijzer)  
 Drainage PP700 Alle grondsoorten (incl. veen- en zandgrond)

Drainagebuis met omhulling

Drainage omhulling is belangrijk om de levensduur van een drainagesysteem te verlengen en de effectiviteit ervan te verbeteren. Het voorkomt namelijk dat de buis verstopt raakt. Het houdt vuil en bezinksel buiten het systeem, waardoor de drainagebuis niet dichtslibt. Hiervan is het resultaat dat het water efficiënter kan worden afgevoerd. Kortom, drainage omhulling helpt bij het beschermen en onderhouden van een efficiënt en duurzaam drainagesysteem en zorgt voor een langere levensduur!

Zelf een drainagebuis aanleggen

Een drainagebuis zelf aanleggen is vrij eenvoudig. Uitgebreide informatie over drainage aanleggen en over welke drainage omhulling geschikt is vindt u op onze adviespagina’s. In ieder geval is het bij het aanleggen van een drainagesysteem altijd zo, dat er een poreuze buis voor drainage in de grond wordt geplaatst (tussen de 60 cm en 90 cm diep) en vervolgens wordt afgedekt met grind of zand. Die afdichting zorgt er namelijk voor dat het regenwater makkelijker naar de buis wordt geleid en op die manier snel wordt afgevoerd.

Drainagebuis gebruiken van 50 mm, 60 mm en 80 mm

De drainagebuis diameter die u nodig heeft, is afhankelijk van waar en waarvoor u de afwatering gaat gebruiken. Over het algemeen worden de kleinere maten drainagebuizen (vanaf 50 mm) gebruikt in kassen, 60 en 80 mm wordt het meest gebruikt in tuinen, bij sportvelden en weilanden.. De gemiddelde en grotere maten (vanaf 100 mm) worden ingezet bij grotere oppervlakte grond en bij grootschalige wegenbouwprojecten. Een drainagebuis met de grootste diameter (250 mm) wordt juist weer veel gebruikt in stallen, voor het beluchten van mest.

Een drainagebuis aansluiten op (PVC) afvoeren en regenpijpen

Met de juiste hulpstukken is het een fluitje van een cent om drainagebuizen op verschillende (PVC) afvoeren en regenpijpen aan te sluiten. Er zijn drainage hulpstukken om bochten te maken die goed blijven doorlopen en verloopstukken die ervoor zorgen dat u drainage kunt aansluiten op het riool. Dit kunt u allemaal samen met drainagebuizen bestellen via onze webshop.

Een drainagebuis kopen bij WitWay heeft een aantal voordelen: in de eerste plaats vindt u in ons ruime online assortiment vrijwel alle soorten en maten buizen voor drainage. Zo kunt u voor ieder doel bij ons terecht, zowel als doe-het-zelver of als professional in de bouw. Wij zorgen er vervolgens voor dat u uw bestelling snel geleverd krijgt op de locatie waar u het wil gebruiken. Een ander interessant voordeel van een drainagebuis kopen bij ons, is dat u bovendien verzekerd bent van een vaste lage prijs!

Welke soort drainagebuizen zijn er?

Er zijn drainagebuizen met en zonder omhulling. Ook zijn er nog weer verschillende soorten omhulling. Voor zware kleigrond en rondom bomen en planten, kunt u het beste een kale buis gebruiken. Kokos is vooral voor veen- en zandgrond ideaal. Heeft u grond dat rijk is aan ijzerdeeltjes, dan is een PP450 omhulling aan te raden. PP700 is voor praktisch alle grondsoorten geschikt. Uiteraard zijn alle buizen ook verkrijgbaar in verschillende maten.

Hoe diep moet een drainagebuis liggen?

Een drainagebuis wordt voor de beste werking geplaatst op een diepte van minimaal 60 cm en tot gemiddeld een diepte van zo'n 90 cm. Dit zorgt voor een zo goed mogelijke afwatering van overtollig (regen)water. In een paardenbak mag deze echter wat hoger liggen, op zo’n 40 cm.

Waar moet u drainage op aansluiten?

Drainage kunt u aansluiten op verschillende afvoerpunten. U kunt hierbij denken aan een sloot of kanaal, maar ook is het plaatsen van een drainageput een oplossing om van een overschot aan hemelwater af te komen. Het riool wordt ook veel gebruikt als afvoerpunt. Let hierbij wel op de wet- en regelgeving.

Hoe moet u een drainagebuis aanleggen?

Bij oppervlakte drainage moet een drainagebuis altijd horizontaal en waterpas liggen. Een drainagebuis wordt gelegd in een sleuf in de grond. Leg eerst een laagje grind of zand in de sleuf. Vervolgens kunt u de verschillende buizen op maat maken, aan elkaar bevestigen en aansluiten op een punt waar het water naar afgevoerd kan worden.

Tip: gebruik drainagetape bij het op maat zagen van een drainagebuis met omhulling.

Hoeveel grind rond drainagebuis?

Vul de sleuf aan met 5 cm grind rondom de buis. Hiervoor kunt u het beste speciaal drainagegrind gebruiken. De grootte van de korrel zorgt voor een snelle en optimale afvoer van het water. Deze grootte varieert van 4 mm tot 32 mm en wordt geplaatst in de sleuf, rondom de drainagebuis. Vul de sleuf verder aan met 20 cm drainagezand (grof) of schelpen en vervolgens tuinaarde of zand voor de tegels.

Tips & advies

Filters